De nieuwe voedingsdriehoek in je keuken

De nieuwe voedingsdriehoek in je keuken

De nieuwe voedingsdriehoek: plantaardige voedingsmiddelen zoals groenten, fruit en volle granen spelen de hoofdrol, ten koste van vlees en bewerkte voeding. De voedingsdriehoek stimuleert ons om onze eiwitten meer uit plantaardige bronnen te halen. Het doel: een gezonder en duurzamer eetpatroon. Maar hoe pas je de nieuwe driehoek in je keuken toe? Hoe kook je gezonder en werk je duurzamer? We helpen je op weg met info en tips.

Wat is er veranderd?

De oude voedingsdriehoek werd letterlijk op zijn kop gezet: de producten die je beter meer kunt serveren, staan nu bovenaan. De nadruk ligt op plantaardige voeding: groenten, fruit, peulvruchten en volle granen. Vis en zuivel staan in het midden. Rood vlees zit onderaan in de punt. Daar vind je ook andere voeding die we het best zo weinig mogelijk kunnen consumeren: sterk bewerkte kant-en-klaarmaaltijden, alcohol en suikerrijke voeding.

De nieuwe driehoek houdt ook rekening met de impact van voeding op het milieu. Veel dierlijke producten consumeren, is niet duurzaam. Dat zorgt voor een hoge uitstoot van broeikasgassen en vervuilt onze natuurgebieden en waterlopen. Krijgen de voorkeur: gezonde voedingsmiddelen die het milieu het minst belasten.

Eiwitshift: meer plantaardige eiwitten op ons bord

Een onderzoek van iVOX* toont aan dat het al de goede kant opgaat met onze vleesconsumptie. Het aantal Belgen dat elke dag vlees eet, zit in dalende lijn. 1 op de 3 Belgen eet minstens 1 keer per week vegetarisch. En twee derde van de Belgen eet af en toe vleesvervangers.

Dat is goed nieuws, want eiwitten uit plantaardige bronnen belasten het milieu minder dan eiwitten uit dierlijke bronnen. De gemiddelde Belg haalt vandaag zo’n 60 procent van zijn eiwitten uit dierlijke bronnen. Maar 40 procent komt uit plantaardige bronnen. Met de ‘Green Deal Eiwitshift’ wil de Vlaamse overheid die balans omdraaien: tegen 2030 moet 60 procent van onze eiwitten uit plantaardige bronnen komen.

Ga voor meer plantaardige voeding

Bij Bidfood kun je kiezen uit een breed aanbod van vegan bouillons, dressings, smaakmakers en vleesvervangers. Je vindt in ons assortiment ook kant-en-klare producten die rijk zijn aan groenten en plantaardige eiwitten. 

7 tips om de nieuwe voedingsdriehoek toe te passen in je keuken

  1. Zet kraantjeswater op tafel

Geen gezondere, goedkopere en duurzamere drank dan kraantjeswater.

  1. Serveer meer groenten en fruit

Hoe meer groenten en fruit in je gerechten, hoe gezonder én duurzamer je menu.

  1. Ga voor peulvruchten, volle granen en noten

Ze zitten vol plantaardige eiwitten. Die zijn gezonder dan dierlijke eiwitten.

  1. Zet gevogelte, vis en eieren op je menu

Rood vlees is veel minder gezond en ook minder goed voor het milieu.

  1. Gebruik zo weinig mogelijk vetten, suiker en alcohol

‘Lege calorieën’ zoals friet, kroketten en desserts vol suiker zijn slecht voor de gezondheid.

  1. Maak je porties niet te groot

Leg je borden niet té vol, want 1 op de 2 Belgen eet meer dan hij verbruikt.

  1. Streef naar zero food waste

Plan je aankopen. Zo doe je geen onnodige uitgaven en hoef je niet te veel in de vuilnisbak te kieperen.

* Onderzoek op vraag van EVA vzw in januari 2022.